Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun standart bir cevabı keşke olsa idi, ne güzel olurdu değil mi? Belin mi ağrıyor, neden ağrıdığını boşver, al şu ilaçtan bir tane, uzat ayaklarını, ağrın geçsin, bir daha belin hiç ağrımasın, konu kapansın. Maalesef gerçek bu değil. Her bel ağrısına iyi gelecek tek çeşit bir ilaç ya da tedavi yöntemi yok.

Bel ağrısı, kişinin yaşam kalitesini bozan, uyku kalitesini, iş hayatını, özel hayatını olumsuz bir şekilde etkileyen, son derece sevimsiz bir durumdur. Eğer ağrı ile başa çıkamazsanız bir süre sonra uyuyamaz, çalışamaz hale gelebilir, hatta bu nedenle depresyona bile girebilirsiniz.

Bakalım bel ağrısına ne iyi gelir? Tıpta, pazarcıların bağıra çağıra ifade ettikleri gibi “çaya çorbaya limon, her derde deva” bir tedavi yöntemi olmaz. Size böyle söyleseler de sakın inanmayın. Bu nedenle;

  • bel ağrısına şu ilaç ya da şu bitkisel tedavi iyi gelir
  • bel ağrısına yüzmek iyi gelir
  • bel ağrısına yürümek iyi gelir benzeri öneriler doğru olmayabilir.

Beline alabalık bağlayanlar mı görmedik, maydanoz kaynatıp sürenler mi,  toprak ya da hayvan dışkısı sürenler mi görmedik. 

Bütün bunları da geçin,  bel ağrısına ne iyi gelir  konusunda internet üzerinde bir arama yaptığınız zaman aklınıza hayalinize gelmeyecek  uygunsuz tedavi önerileriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlar arasında doğal ağrı kesici özelliği  olduğu iddia edilen lahana yapraklarınının sütle karıştırılıp macun haline getirilmesinden tutun, zencefile, Hindistan cevizi yağına kadar tıp biliminin uygulamaları arasında zerre kadar yeri olmayan birçok öneri ile karşı karşıya kalacaksınız. Üstelik de bu uygunsuz önerileri anlı şanlı haber siteleri sayfalarını doldurmak amacıyla yapmaktalar. 

Daha önce bel ağrısı çekmiş bir yakınınızın kullandığı ilaçları kullanmak ya da bu konuda hiçbir eğitim almamış bir eczacı çırağının kendini bilmez önerileri ile hareket etmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Gel gör ki bizim insanımız konusunda uzman bir kişiden fikir almak yerine bir arkadaştan fikir almayı ya da mahallede bir komşudan fikir almayı genellikle tercih  etmekte. 

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir

Bel ağrısına ne iyi gelir sorusunu cevaplamadan önce bel ağrısının gerçek nedenini anlamak ve daha sonra uygun tedavi yöntemini belirlemek gerekir. Bel ağrısı, omurga  sistemini oluşturan eklemler,  kaslar,  kemikler,  bağlar gibi değişik dokuların zorlanmaları ya da hastalanmaları nedeniyle ortaya çıkabilir.

Bel ağrısı nedenlerini öğrenmek için Bel Ağrısı sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Fazla kilolardan, hareketsiz bir yaşam biçimine, uygun olmayan bir çalışma pozisyonundan, ağır bir çanta taşımaya ya da yüksek topuklu bir ayakkabı giymeye kadar bir çok basit neden bel ağrısına yol açabilir.

Her ne kadar bel ağrısı çoğunlukla masum nedenlere bağlı olsa da, ender olarak önemli bazı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir. Bel fıtığı,  bel kayması, omurganın eğrilikleri, omurga kireçlenmeleri en sık görülen nedenlerdir.

Altta yatan önemli bir hastalık saptanmamış, henüz yeni başlayan, kas tutulmasına bağlı masum bir bel ağrısı söz konusu ise, öncelikle bel kaslarını gevşetip esnek hale getirmeye çalışmak gerekir. 

Her türlü sıcak uygulaması,  bel bölgesindeki dokularda bir yandan kan dolaşımını arttıracak,  bir yandan da kas gevşemesini sağlayacaktır.  Tabii ki burada sıcak uygulamasından kastımız hamamda göbek taşında uzanmak ya da sıcak bir duş almak değil. Fakat yine de bel bölgesine günde iki defa yirmi dakika uygulayacağınız sıcak su torbaları işe yarayacaktır. 

Soğuk uygulamaları dolaşım arttırmak ve kas gevşemesi sağlamak gibi bir görev üstlenmezler. Ancak bir travma,  yaralanma söz konusu ise,  kan damarlarının büzüşmesini  sağlayarak ödem ve buna bağlı ağrının hafiflemesini sağlarlar.

Bel kaslarının esnemesini sağlayacak basit egzersizler kas kasılmalarına bağlı gelişen bel ağrılarının hafiflemesine faydalı olacaktır. 

Bu durumda en sık yapılan yanlış,  egzersiz yapmak ve bu şekilde kasları esnetmek yerine, yatak istirahatine  çekilip, gerilmiş olan kasların gevşemelerine yardımcı olmamaktır. 

Önemli bir diğer konu ise egzersizlerin düzenli olarak yapılmasıdır. Belim ağrıyor birkaç gün egzersiz yapayım ağrılarım geçsin ya da şöyle bir kaç gün denize gidip yüzeyim şeklindeki yaklaşım gayri ciddidir ve tedavi açısından bir değer taşımaz.

Bel ağrısı için yapılacak egzersizler kesinlikle ağırlık kaldırarak belli zorlayıcı egzersizler olmamalıdır. 

Egzersizlerin yanında fizyoterapi uzmanınız size kaslarınızı esnetecek bazı özel tedavi sistemlerinin uygulamalarını önerebilir. Bu uygulamalar arasında  yüzeyel ve derin dokuları gevşetici lazer uygulamaları ve düşük frekanslı elektrik akımları vardır.

Uzman fizyoterapistlerin yapacağı masaj uygulamaları bel ağrısı için faydalı olabilir. Tıbbi masaj eğitimi almamış bir kişinin yapacağı masaj faydadan çok zarar oluşturabilir.

Bel korselerinin  kullanımı oldukça tartışmalıdır. Korseler uzun süre kullanıldıkları zaman bel kaslarının zayıflamalarına neden olurlar ve bu da bel ağrısını arttıran farklı bir sorun ortaya çıkartır.

50'li yaşlardan sonra, omurga kireçlenmeleri bel ağrısının en sık görülen nedenleri arasındadır.  Bu durumda yine uzman bir fizyoterapist kontrolünde bel kaslarını uygun şekilde çalıştıracak bir egzersiz programı düzenlenmelidir.

Omurga kireçlenmesine bağlı gelişen bel ağrıları için  radyofrekans yöntemi ile ameliyatsız tedavi yöntemleri vardır. Son derece yüz güldürücü sonuçlar vererek yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran,  ağrıları önemli derecede, bazen tamamen  ortadan kaldıran bu modern ameliyatsız tedavi yöntemleri ile 50'li yaşlardan sonra ağrısız bir günlük hayat oluşturmak mümkündür. Tek bir seansta,  sadece ciltten ağrılı eklemlere gönderilen iğneler ve elektrodlar yardımı ile yapılan bu tedaviler sonrasında hastanede yatmak gerekmez, Işlemden yarım saat sonra normal hayata ağrısız bir şekilde dönmek mümkün olur.

Egzersiz,  sıcak uygulamaları,  bazen basit ağrı kesiciler ve kas gevşetici  ilaçlara rağmen  birkaç haftadan  daha uzun süren bel ağrısı ile karşı karşıya iseniz mutlaka bir doktora başvurup bel ağrısına neden olan bir hastalığınızın olup olmadığını anlamaya çalışınız.

Her ne kadar kas tutulmalarına bağlı bel ağrıları için yukarıda belirttiğimiz uygulamalar fayda sağlasa da,  kalıcı bel ağrısının altında  ne tür bir sorun olduğunu anlamak gerekir. Özellikle bel ağrısı kalça ve bacaklara yayılıyor ise, siyatik ağrısı söz konusu ise, detaylı radyolojik incelemeler gerekebilir. Yapılan detaylı incelemelerden sonra eğer romatizmal bir hastalık,  eklem yıpranması,  bel fıtığı,  bel kayması ya da başka bir hastalık saptanır ise, bunların her biri için size özel tedavi planlaması yapılması gerekecektir.

Görüldüğü gibi,  bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun mucizevi tek bir ilacı yoktur.

Blog